Mănăstiri din Mehedinti

Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia

Chipul lui Decebal scupltat in stanca este de departe unul dintre cele mai populare obiective turistice din Mehedinti. Il poti admira de pe soseaua ce duce de la Eselnita la Dubova, precum si daca faci o plimbare cu barca pe Dunare.

Imensa sculptura in piatra se afla in Golful Mraconia, in zona Cazanele Mici. Este cea mai mare din Europa, avand o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri.

Chipul lui Decebal este mai inalt decat celebra statuie a lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, cel mai cunsocut obiectiv turistic din Brazilia.

Chipul lui Decebal sculptat in piatra a fost realizat in decursul a 10 ani. A fost nevoie de 12 alpinisti si eforturi considerabile pentru a realiza aceasta grandioasa sculptura la mare inaltime.

La doar 550 de metri de Chipul lui Decebal se afla Manastirea Mraconia. Un lacas de cult ortodox, ridicat initial in 1523.

Fiind inghitita de apele Dunarii cand s-a construit lacul de acumulare Portile de Fier I, Manastirea Mraconia a fost reconstruita  dupa anii 1990.

Ruinele vechiului lacas pot fi observate doar atunci cand cursul fluviului scade considerabil. Manastirea Mraconia de astazi este cocheta, te incarcata de spiritualitate si ar fi pacat sa o ratezi daca tot te afli aici.

Manastirea Vodita

Continuand drumul spre Orsova, la aproximativ 9 kilometri distanta de Hidrocentrala Portile de Fier I poti sa vizitezi Manastirea Vodita.

Se pare ca ar fi fost ridicata in jurul anilor 1370 de voievodul Vladislav I si este considerata cel mai vechi lacas de cult din Tara Romaneasca.

Manastirea Vodita are o istorie zbuciumata. De-a lungul timpului, a fost de mai multe ori distrusa si reconstruita. La sfarsitul secolului al XIX-lea, lacasul de cult era intr-o stare avansata de degradare.

Lucrarile pentru refacerea Manastirii Vodita au inceput abia in 1991 si au durat pana in 2001 cand a fost sfiintita de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie.

Noua Manstire Vodita a fost ridicata in apropierea vechiului lacas de cult. Ruinele vechii manastiri se afla pe lista de monumente istorice din Mehedinti si pot fi inca zarite in drumul spre actuala manastire.